Van het moment dat we opstaan, lopen we eigenlijk al achter. Onze mailbox zit weer overvol, onderweg naar het werk horen we het nieuws op de radio en beseffen we dat we weer heel wat gemist hebben. Voordat we op het werk aankomen, hebben we al wat collega’s gebeld, want ja hoor, we hebben het druk druk druk. Aangekomen op het werk beginnen we direct met het wegwerken van onze uitpuilende mailbox. Inbox zero? Een nobel streven, maar het duurt nooit lang. Vervolgens lopen we van meeting naar meeting, ondertussen proberend onze mails bij te houden, komen we nog een collega tegen die met dringende zaken zit die eigenlijk vorige week al besproken hadden moeten worden. Op het einde van de dag vertrekken we met een bonzend hoofd terug naar huis, om in de file maar weer onze mails te checken en nadat de kinderen in bed liggen de laptop nog maar eens open te klappen om up to date te zijn. De mailstroom stopt gewoon niet.
Ondanks de goede voornemens die we keer op keer maken, krijgen we niet alles gedaan. Vol goede moed zeggen we vaker ‘nee’ tegen meetings en proberen we belang te hechten aan ‘inbox zero’. Maar zodra de druk verhoogt, komen we weer in onze oude gewoontes terecht en lopen we achter de feiten aan.
Maar waarom eigenlijk? Waarom hebben we het tegenwoordig zo druk? Eén van de oorzaken is dat we vandaag meer keuze hebben. Op technologievlak is er de laatste jaren een enorme vooruitgang geweest, maar de meesten van ons hebben niet geleerd hoe we hier efficiënt mee moeten omgaan. Mentaal zitten we nog in het denkmodel van het industriële tijdperk (output, output, hoe meer, hoe beter). We gunnen onszelf geen moment van rust meer, want er is altijd wel iets dat moet gebeuren, iemand die iets verwacht.
Vraag maar eens aan een collega hoe het met hem gaat. De kans is groot dat hij/zij zegt ‘Goed, maar druk’. Meestal volgt kort daarna geklaag over het werk en nog wat geroddel :-).
Onbewust zijn we ergens ook verslaafd aan ‘druk zijn’. Denk maar aan de drang die je krijgt om je mails te checken zodra je smartphone ‘beep’ doet. Of als je met iets belangrijk bezig bent en je ziet op je computerscherm een melding van een nieuwe mail binnenkomen. Vaak stop je dan even om je mail te checken (en al dan niet te beantwoorden). Maar dit kost je wel energie. Je krijgt een dopamineshot en je voelt je goed. Net zoals een junkie zich ook goed voelt na zijn shot. Onderzoek heeft aantoont dat het gemiddeld 23 minuten duurt voordat je weer volledig geconcentreerd ben op de taak waarmee je bezig was, voordat je gestoord werd. Als je ondertussen niet opnieuw gestoord bent tenminste… .
Maar, tromgeroffel, er is wel degelijk goed nieuws. Er zijn namelijk manieren om je lichaam en brein rust te gunnen. Dit is niet voor iedereen even makkelijk toe te passen, maar ik wil je hier graag, op individueel niveau, mee helpen. Zo kan je bijvoorbeeld vaker offline gaan. Je zet je smartphone gedurende een bepaalde tijd in flight mode, je schakelt alle popups/beeps van je mail- en chatprogramma’s uit. Je lichaam zal je dankbaar zijn :-).
Of je kan bijvoorbeeld meer tijd uitrekken voor een bepaalde taak of activiteit. Zo bouw je een soort van buffer in. Duurt de taak toch langer dan eerst gepland, dan heb je nog ruimte. Duurt de taak minder lang dan gepland, dan heb je ‘gratis’ tijd gekregen die je ongetwijfeld nuttig kan invullen.
‘Alles’ doen en voor ‘iedereen’ klaar staan op ieder moment van de dag gaat niet. Vaak zijn het kleine wijzigingen in ons gedrag die het verschil maken. Denk maar aan 1 dag van thuis werken zodat je bijvoorbeeld niet gestoord wordt door die ene collega die altijd aan je bureau komt klagen en waardoor jij afgeleid wordt.
Een andere mogelijkheid is om de dingen minder serieus te nemen. Uiteindelijk valt het meestal wel mee en is het resultaat nooit zo erg als we het in ons hoofd hadden voorgesteld. Door minder serieus met de dingen om te gaan, krijg je meestal nieuwe inzichten, want je laat hiervoor ruimte in je hoofd. En belangrijker, je krijgt terug meer plezier in je werk.
Ik zou het fantastisch vinden om te horen wat jij anders zou willen doen om het minder druk te hebben. En dat mag minder druk zijn in eender welke context (thuis, werk, hobby’s…). Mijn mailadres is ellen@life-is-beautiful.be.