Frittata met groene groenten


 

De frittata is de Italiaanse versie van de Spaanse tortilla of de Belgische boerenomelet of de Franse quiche, maar dan zonder deeg. Heel veel verschillende namen voor een eierkoek gevuld met groenten, eventueel aangevuld met vis of vlees. 

Dit is een heel handig receptje om je koelkast op te ruimen. Groentjes waar je geen weg mee weet kunnen meestal perfect in een frittata. Overgebleven champignons, enkele verdwaalde lente-uitjes of restjes gekookte broccoli. Feta of parmaham kunnen wat extra smaak aan de frittata geven. Je kan er ook je verse kruiden in kwijt, zoals peterselie, munt en basilicum. Het kan in de pan of in de oven gemaakt. 

Sinds ik heb ontdekt hoe snel en simpel het is om een volledige bakplaat te maken gebruik ik enkel nog deze methode. Zo heb je in 1 klap ook al je ontbijt of lunch voor de dag erna gemaakt. In onderstaand receptje gaan we een frittata met groene groenten maken. Hiervan eten we veel te weinig, net omdat de meeste mensen niet zo gek zijn van groene groenten zoals spinazie, boerenkool of paksoi. Daarom is het heel handig om ze te verstoppen in een gerechtje waarin je ze niet echt proeft. Zo krijg je toch alle extra vitaminen en mineralen binnen ;-).

Dit gerecht kan perfect als avondeten gegeten worden, maar ook als ontbijt, lunch of als aperitiefhapje. 

Recept Afdrukken
Frittata met groene groenten
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
bakplaat
Ingrediënten
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
bakplaat
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de broccoli in roosjes. Hak de lente-uitjes en verse kruiden fijn. Verwarm de oven op 200 ℃. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verkruimel de feta over de ovenschotel en verdeel er verder de broccoli, spinazie, boerenkool, lente-uitjes en verse kruiden over.
  2. Kluts de eieren met de kokosmelk, peper, zout en nootmuskaat en verdeel het eiermengsel over de groenten. Laat 15 min. bakken in een oven van 200 ℃. Snij in vierkantjes en serveer warm.
Deel dit Recept

Spaghettipompoen met bolognaisesaus

 

De spaghettipompoen is ook weer een leuk glutenvrij alternatief voor de gewone spaghetti bolognaise. Van zodra de pompoen gebakken is vormt het vruchtvlees draden die op spaghetti lijken. Zo heb je het idee dat je spaghetti eet, maar wel een veel voedzamere variant. Ze bevat een hele hoop vezels, vitaminen en geen gluten of overmaat aan koolhydraten zoals gewone tarwespaghetti wel bevat. Het is een handige manier om wat meer groenten te eten en je maakt zo dus groentenspaghetti in een handomdraai, ook zonder spirellisnijder.

Je kan de pompoen vullen met bolognaisesaus en gratineren in de oven (met vegan of schapen of geitenkaas). Of je kan ze ook met andere dingen vullen zoals broccoli, feta en pistachen. Of met champignonnen, spinazie en pesto. 

 Om tijd te besparen kan je de bolognaisesaus al op voorhand maken en de pompoen bijvoorbeeld al tijdens het ontbijt laten bakken. Dan hoef je ’s avonds enkel nog de saus op te warmen, even te laten gratineren in de oven en je bent in geen tijd aan het eten.

 

Recept Afdrukken
Spaghettipompoen met bolognaisesaus
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 5 min
Kook Tijd 60 min
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 5 min
Kook Tijd 60 min
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de spaghettipompoen in twee en verwijder de pitten en de draden in het midden. Voeg aan iedere helft 2 eetlepels kokosolie toe. En eventueel een takje verse tijm. Laat de 2 helften voor ongeveer 45 minuten bakken op 180 graden.
  2. Maak ondertussen de bolognaisesaus. Smelt de ghee of kokosolie in een kookpot. Voeg het gehakt toe en bak dit tot het krokant en goudbruin is. Voeg de bouillon, tomatenpuree, peper en zout toe en laat een half uur pruttelen. Langer mag ook als je hiervoor tijd hebt! Voeg de oregano toe en laat nog een kwartier pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is.
  3. Haal de pompoen uit de oven, voeg de bolognaisesaus toe en bedek met kaas. Laat nog 15 min. gratineren.
Deel dit Recept