Oktober = kastanjemaand

kastanje


Soms eind september al, maar zeker in oktober zijn de kastanjes rijp. We hebben het dan over de eetbare of tamme kastanje waarvan de schil op een egeltje lijkt. Kastanjes zijn supergezond en zitten boordevol vitaminen en mineralen, zoals vitamine B1, B6, foliumzuur, vitamine C, kalium, fosfor en magnesium. Ze verschillen van andere noten doordat ze veel meer vitamine C en foliumzuur en veel minder calorieën bevatten. 100 g kastanjes bevatten 188 kcal, terwijl 100 g walnoten 675 kcal bevatten. Dit komt doordat er veel minder vet in kastanjes zit. De misopvatting dat je van kastanjes dik wordt ontstaat door het feit dat er veel koolhydraten in zitten. Het gaat hier echter om complexe koolhydraten die veel energie geven. In combinatie met het hoge gehalte aan vezels zorgen deze ervoor dat je een langer gevoel van verzadiging hebt. Een ideale snack dus, zeker voor zwangere vrouwen!

Als je kastanjes verwarmd gaat de helft van de vitamine C verloren. Je kan ze dus best rauw eten als je er de volledige voordelen van wil hebben. In onze contreien worden kastanjes meestal gepoft, maar veel makkelijker is gewoon in water koken. Vervolgens kan je ze schillen en verwerken in verschillende gerechten. Risotto met kastanjes, gevulde kalkoen met rijst en kastanjes, groentenspaghetti met kastanjes of gewoon zo als snack uit het vuistje.

Recept Afdrukken
Gekookte kastanjes
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
Ingrediënten
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de kastanjes voor 15 min in voldoende water of tot ze zacht zijn
  2. Schil de kastanjes en verwerk direct in een gerecht of eet ze als snack
  3. Je kan ze ook invriezen om later te gebruiken
Deel dit Recept
 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.