Frittata met groene groenten


 

De frittata is de Italiaanse versie van de Spaanse tortilla of de Belgische boerenomelet of de Franse quiche, maar dan zonder deeg. Heel veel verschillende namen voor een eierkoek gevuld met groenten, eventueel aangevuld met vis of vlees. 

Dit is een heel handig receptje om je koelkast op te ruimen. Groentjes waar je geen weg mee weet kunnen meestal perfect in een frittata. Overgebleven champignons, enkele verdwaalde lente-uitjes of restjes gekookte broccoli. Feta of parmaham kunnen wat extra smaak aan de frittata geven. Je kan er ook je verse kruiden in kwijt, zoals peterselie, munt en basilicum. Het kan in de pan of in de oven gemaakt. 

Sinds ik heb ontdekt hoe snel en simpel het is om een volledige bakplaat te maken gebruik ik enkel nog deze methode. Zo heb je in 1 klap ook al je ontbijt of lunch voor de dag erna gemaakt. In onderstaand receptje gaan we een frittata met groene groenten maken. Hiervan eten we veel te weinig, net omdat de meeste mensen niet zo gek zijn van groene groenten zoals spinazie, boerenkool of paksoi. Daarom is het heel handig om ze te verstoppen in een gerechtje waarin je ze niet echt proeft. Zo krijg je toch alle extra vitaminen en mineralen binnen ;-).

Dit gerecht kan perfect als avondeten gegeten worden, maar ook als ontbijt, lunch of als aperitiefhapje. 

Recept Afdrukken
Frittata met groene groenten
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
bakplaat
Ingrediënten
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
bakplaat
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de broccoli in roosjes. Hak de lente-uitjes en verse kruiden fijn. Verwarm de oven op 200 ℃. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verkruimel de feta over de ovenschotel en verdeel er verder de broccoli, spinazie, boerenkool, lente-uitjes en verse kruiden over.
  2. Kluts de eieren met de kokosmelk, peper, zout en nootmuskaat en verdeel het eiermengsel over de groenten. Laat 15 min. bakken in een oven van 200 ℃. Snij in vierkantjes en serveer warm.
Deel dit Recept

Gevulde aubergines (Papoutsakia)

Papoutsakia is een bekende Griekse ovenschotel die zeker niet hoeft onder te doen voor zijn bekendere broertje de ‘Moussaka’. Moussaka is een ovengerecht, een beetje zoals lasagna zonder deeg, waarbij er laagjes worden gevormd van aardappelen, aubergines en tomatengehaktsaus en gegratineerd met een bechamelsaus. Bij Papoutsakia worden de aubergines gevuld met een tomatengehaktsaus en gegratineerd in de oven met een bechamelsaus. In het originele recept worden de aubergines uitgehold en wordt het vruchtvlees van de aubergine in de tomatengehaktsaus verwerkt. Het zou Life is Beautiful niet zijn, als we er geen snelle gluten-en zuivelvrije variant van zouden maken. Het uithollen van de aubergines slaan we over en onze bechamelsaus wordt namelijk zonder bloem, maar op basis van bloemkool gemaakt.

Papoutsakia betekent trouwens ‘schoentjes’ en met wat verbeelding kan je wel de vorm van een schoen ontdekken in een aubergine.

In dit gerecht kruipt niet zo heel veel werk, maar er is best wel wat wachttijd. Dit kan je oplossen door de aubergines bijvoorbeeld de avond ervoor al te bakken, de tomatengehaktsaus op voorhand te maken zodat je deze enkel nog moet ontdooien en opwarmen en de bechamelsaus kan je vervangen door feta en/of gemalen geiten/schapenkaas (dan is het uiteraard niet meer zuivelvrij). Zonder bechamelsaus ziet het er als volgt uit:

 

 

Recept Afdrukken
Gevulde aubergines (Papoutsakia)
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 30 min
Passieve Tijd 90 min
Porties
personen
Ingrediënten
Aubergines
Tomatengehaktsaus
Bechamelsaus
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 30 min
Passieve Tijd 90 min
Porties
personen
Ingrediënten
Aubergines
Tomatengehaktsaus
Bechamelsaus
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180 graden. Smelt kokosolie. Was de aubergines, snij het hoedje eraf en snij de aubergines in de helft (in de lange richting). Maak enkele snedes in het vruchtvlees. Leg de helften op een ovenschotel en overgiet met gesmolten kokosolie. Bak voor ongeveer een uur op 180 graden. Het vruchtvlees moet gaar en goudbruin zijn. Maak het vruchtvlees met een vork los en druk het naar de zijkanten zodat er een holte ontstaat. Hierin zal straks de tomatengehaktsaus komen.
  2. Terwijl de aubergines in de oven zitten kan je de tomatengehaktsaus maken. Om tijd te besparen kan je de saus ook op voorhand maken en de aubergines de avond op voorhand al afbakken.
Tomatengehaktsaus
  1. Smelt de ghee of kokosolie in een kookpot. Voeg het gehakt toe en bak dit tot het krokant en goudbruin is. Voeg de bouillon, tomatenpuree, peper en zout toe en laat een half uur pruttelen. Langer mag ook als je hiervoor tijd hebt! Voeg de oregano toe en laat nog een kwartier pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is.
Bechamelsaus
  1. Breng de bouillon, kokosmelk, zout en bloemkool aan de kook en laat koken tot de bloemkool zacht is. Haal van het vuur en voeg de tapiocabloem of arrowroot, ei, ghee en nootmuskaat toe. Mix het geheel met een staafmixer en laat nog 1 min. doorkoken.
  2. Vul vervolgens de auberginehelften met de tomatengehaktsaus en giet er telkens wat bechamelsaus over. Laat dit nogmaals ongeveer 30 min bakken in de oven op 180 graden, totdat de bechamelsaus goudbruin kleurt.
  3. Smakelijk!
Deel dit Recept