[easy-image-collage id=562]
Hoezo, een veilige zonnecrème? Mét zonnecrème is toch altijd veiliger dan zónder, denk je nu misschien? Dat is waar we al jaren mee opgegroeid zijn, maar lees hier waarom je je beter niet altijd direct insmeert.
Er bestaan chemische en minerale zonnefilters. Maar eerst even kort wat uitleg over de straling van de zon. De meest gekende ultraviolet (UV) straling van de zon zijn UVA en UVB.
- 95 % van de zonnestralen bevat UVA-straling. Deze zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. De ‘A’ in UVA staat daarom voor ‘Aging’.
- UVB-straling bedraagt minder dan 5 % van de zonnestralen, veroorzaakt huidverbranding en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. De ‘B’ in UVB staat voor ‘Burning’. Een teveel aan verbranding kan DNA-schade en uiteindelijk ook kanker veroorzaken. Een beperkte hoeveelheid UVB-straling zorgt voor een hogere melanineproductie, waardoor de huid bruin wordt. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid, want melanine is een uitstekende UV-filter. Mensen met een lichte huidskleur hebben daarom ook meer risico op huidkanker, dan mensen met een donkere huid die al meer melanine bevat.
Vroeger dacht men dat UVA-straling veel minder schadelijk was dan UVB, omdat het de huid niet verbrandt en net het verbranden van de huid gelinkt wordt aan huidkanker. Daarom bevatten de meeste klassieke zonnecrèmes voornamelijk een UVB-filter. Ondertussen heeft men ontdekt dat UVA-straling heel diep in de huid kan binnendringen en zo ook DNA-schade en kanker kan veroorzaken. UVA-straling gaat trouwens ook door glas. Dus urenlang binnenshuis achter glas in de zon zitten is niet zo’n goed idee en kan evenveel schade aanrichten als in de directe zon te zitten.
SPF of Sun Protection Factor
De SPF is een getal dat de graad van bescherming tegen verbranding door de zon aangeeft. Als je normaal na 10 minuten volle zon al verbrandt en je vervolgens insmeert met een zonnecreme met SPF 4, dan zorgt dit ervoor dat je pas na 40 minuten volle zon zal verbranden. Het verlengd dus de tijd die nodig is om je huid te verbranden, maar het zegt helemaal niets over de bescherming tegen UVA-straling.
Chemische en minerale zonnecrèmes
De chemische zonnecrèmes zijn deze die we al jaren gebruiken en waarbij de zonnefilter in je huid trekt. Bij contact met UV-straling gebeurt er een chemische omzetting waarbij de zonne-energie geabsorbeerd wordt en vervolgens weer afgestaan wordt in de vorm van warmte. Deze filter heeft 30 minuten nodig om in je huid te trekken. Vandaar het advies om je hiermee al een half uur voordat je in de zon gaat, in te smeren. Enkele bekende chemische filters zijn Mexoryl en PABA.
Chemische zonnefilters kunnen huidirriterend zijn en sommigen dringen door tot in onze bloedbaan en kunnen zo onze hormoonhuishouding verstoren. Sommige chemische filters zijn zo onstabiel dat ze net het risico op kanker zouden kunnen verhogen.
De werking van de chemische filter is na een bepaalde tijd uitgewerkt, waardoor je dus om de 2u opnieuw zou moeten smeren. Chemische filters zitten in het overgrote deel van de zonnecrèmes die in de apotheek of supermarkt te koop zijn zoals van Vichy, La Roche Posay, Ambre solaire van Garnier, Nivea en L’Oreal. En vaak dus enkel met UVB-blokking.
welke raad je aan voor volwassenen ?
Bovenstaande veilige merken hebben ook een gamma voor volwassenen. Allemaal te koop bij bio- en/of natuurwinkels.