[easy-image-collage id=752]
‘Als je geen brood eet, wat eet je dan als ontbijt?’, dat is de vraag die ik echt ongelofelijk vaak krijg. Er zijn een hele hoop gezonde alternatieven voor brood. Velen zitten met het vastgeroeste idee dat een ontbijt iets koud en broodachtigs moet zijn, maar wat is er mis met bvb. de restjes van de avond ervoor?
Andere voorbeelden van gezonde ontbijtjes zijn: eiergerechten, bananenbrood of -muffins op basis van amandel- of kokosbloem, glutenvrije crackers met beleg, een (groene) smoothie of vette koffie/thee. Daarnaast kan je met granola ook eindeloos variëren. Je kan het eten met (kokos)yoghurt, fruit, almost oatmeal, vruchtenijs, bananenijs.
Nog een poepsimpel, voedzaam en lekker receptje om af te wisselen is chiapudding. Chiazaadjes, melk erbij, enkele uren laten opzwellen en klaar!
Chiazaad is rijk aan omega 3 vetzuren en vezels. Een ideaal alternatief ook voor rijstpap, want rijst bestaat eigenlijk enkel uit lege koolhydraten. Het is dus ook als tussendoortje of dessert te gebruiken.
Hier beneden staan 2 varianten. Heel simpel met enkel kokosmelk en een uitgebreidere versie waarvoor je ook een mixer moet vuilmaken.
- 2 el chiazaad
- 100ml kokosmelk
- snuifje vanillepoeder (optioneel)
- Voeg alles samen en meng goed
- Zet voor minstens 3u in de frigo om op te zwellen
- Als je het graag wat zoeter wil kan je suiker of zoet fruit toevoegen.
- De kokosmelk kan je ook vervangen door andere plantaardige melk.
- Om een 'bounty' effect te krijgen kan je er ook wat cacao doorheen mengen.
- 3 el chiazaad
- 1 banaan
- 250 ml amandelmelk
- 1 el kokosrasp (optioneel)
- 1 tl vanillepoeder (optioneel)
- snufje kaneel (optioneel)
- Mix de ingrediënten (behalve het chiazaad) in de blender of met mixer tot een volle pudding.
- Roer er de chiazaden doorheen totdat de zaadjes goed verspreid zijn.
- Laat een nachtje in de koelkast opzwellen.
- Je kan laagjes in je pudding maken door er allerlei lekkers aan toe te voegen, zoals: noten, granola, notenpasta, fruit, confituur.
- De amandelmelk kan je ook vervangen door andere plantaardige melk.
Ellen
Je hebt het over vanillepoeder: is dat het poeder waar je pudding van maakt? Als het iets anders is, mag je mij een voorbeeld sturen :). Dit wil ik vanavond toch wel klaar maken voor morgen.
Met vanillepoeder bedoel ik het zwarte merg van vanillestokjes. Dit kan je in de biowinkel vinden, maar je kan ook verse vanillestokjes gebruiken. Vanillepuddingpoeder is niet helemaal hetzelfde ;-). Vanille-extract misschien beter niet gebruiken, omdat de alcoholsmaak dan ook in de pudding zit.
KLinkt goed, ik eet meestal groentes bij het ontbijt, zou je versie 1 kunnen maken en dan met bijv gepureerde courgette (evt gekookt) of pompoen oid?? Fruit kan wel natuurlijk maar groente is zo belangrijk
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar dat zou ook wel moeten lukken. Super dat je zoveel groenten eet! Niet evident voor de meeste mensen die overschakelen naar geen of minder brood bij het ontbijt. Laat het me zeker weten als je het uitgetest hebt :-).